Recept na domáce celozrnné žemle a mrkvovú nátierku

Autor: Michaela Weinštuková | 12.7.2019 o 13:06 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  395x

Patrím k tým ľudom, ktorí si chlieb aj pečivo odjakživa kupovali v obchode. Nikdy som si nepripadala dostatočne skúsená na to, aby som mohla niečo také napiecť doma. No jedného dňa som to skúsila a výsledok ma príjemne prekvapil.

Čo potrebujeme?

  • 3 hrnčeky hladkej celozrnnej špaldovej múky 
  • 1 a 1/2 hrnčeku vlažnej vody
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžicu cukru
  • 150 ml oleja
  • 7 g sušeného droždia
  • ľanové a sezamové semiačka
  • voda a soľ na potieranie 

 

  • 1 mrkvu
  • 1 mladú cibuľku
  • 3 vajíčka uvarené vajíčka
  •  100 g masla
  • 100 g taveného syru
  • soľ

Ako postupujeme?

  • v mise zmiešame všetky suché ingrediencie na cesto
  • pridáme vodu a olej a vypracujeme cesto
  • necháme ho kysnúť približnej 30 minút
  • vykysnuté cesto znova hnetieme a rozdelíme na polovicu
  • každú polovicu rozdelíme na 4 rovnaké časti
  • dostaneme 8 malých bochníkov, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom
  • bochníky necháme 15 minút podkysnúť a potom namočeným nožíkom vytvoríme hlboké zárezy
  • nakoniec potrieme slanou vodou a posypeme semiačkami
  • necháme podkysnúť 10 minút a rúru zatiaľ predohrejeme na 200°C
  • žemle vložíme do rúry a pečieme 5 minút na 200°C a potom na 180°C ich dopekáme kým nechytia zlatohnedú farbu
  • kým sa žemle chladia,  pripravme pomazánku
  • očistenú mrkvu a vajcia nastrúhame
  • pridáme syr, maslo a soľ a poriadne premiešame
  • nakoniec pridáme na kolieska nakrájanú mladú cibuľku 
  • podávame s domácimi žemľami 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?