Červená kapusta obsahuje množstvo výživných látok a je aj veľmi chutná. Pozrieme sa čo všetko obsahuje a ako ju môžeme využiť v kuchyni.
Červená kapusta obsahuje enzým dijodinázu, ktorý aktivizuje funkciu štítnej žľazy. Nájdeme v nej veľa niacínu (vitamín B5), kyselinu listovú, vitamín C a zinok. Samozrejme nechýba vláknina, ktorá naviaže vodu a s ňou aj jedy a tuky, odstráni tráviace problémy aj zápchu. Obsahuje glukozinoláty chrániace pred rakovinou a podporujúce pečeň v detoxikácii, fenoly s antioxidačným účinkom, veľa vitamínov a minerálov. Ľudia, ktorí jedia kapustu aspoň 2 – krát týždenne, majú o 40 – 60 % nižšie riziko rakoviny oproti tým, ktorí kapustu nejedia takmer vôbec. Kapusta je mimoriadne účinná najmä v prevencii rakoviny prsníka a hrubého čreva.
Biela kapusta obsahuje asi 10 – krát viac vápnika ako červená. Červená kapusta obsahuje asi 2 – krát viac vitamínu C a 4 – krát viac polyfenolov ako zelená. Ale hlavne, červená kapusta v sebe ukrýva selén.
Selén je esenciálny stopový prvok, ktorý má pre ľudský organizmus značný význam. Vo forme selénoproteinov pôsobí ako antioxidant chrániaci pred účinkami voľných radikálov a zvyšuje činnosť imunitného systému. Súčasne sa podieľa na tvorbe enzýmu glutathoinperoxidáza, ktorý je nutný pre metabolizmus tukov. Selén priaznivo ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy a pečene, zvyšuje plodnosť, podporuje tvorbu testosterónu a môže znižovať riziko rakoviny prostaty. Dostatočné množstvo selénu v organizme tiež priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie horčíku z potravín. Selén je tiež dôležitý pre obnovu buniek kože a vlasov a tie potom pomalšie starnú, takže ak si chcete dlhšie udržať mladosť, nemali by ste zabúdať na dopĺňanie selénu.
Selén by mali doplňovať aj muži hlavne v súvislosti s ejakuláciou. S každým výronom semena prichádzajú aj o zásoby selénu, a preto je vhodné ho dopĺňať. Okrem červenej kapusty sú dobrým zdrojom selénu aj brazílske (para) orechy (3 – 5 kusov obsahuje dennú dávku), obilniny a celozrnné výrobky, slnečnicové a tekvicové semená, ryby a morské živočíchy, cesnak, huby, inaktívne pivovarské kvasnice (Tebi droždie, pangamín).
Kapustová polievka s brusnicami
Suroviny:- 200 g brusníc alebo kompót
- 1 hlávka červenej kapusty
- 2 vajcia
- 200 g kyslej smotany (ryžová na varenie)
- cukor, soľ, ocot a korenie na dochutenie
- brusnice povaríme vo vode až kým popraskajú a potom ich prepasírujeme
- kompót nemusíme predvárať
- kapustu nakrájame na drobno a dáme variť
- pridáme brusnice a varíme do mäkka
- mimo oheň vmiešame rozšľahané vajcia a smotanu
- necháme prevrieť a odstavíme
- potom polievku dochutíme tak, aby mala sladko kyslú chuť

Dusená kapusta s údeným tofu
Ingrediencie:
- 1 kg červenej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 lyžice trstinového cukru
- olej
- ružová soľ
- štipka bieleho korenia
- 300 g údeného tofu
Postup:
- cibuľu nakrájame nadrobno a vo väčšom hrnci orestujeme na oleji
- pridáme najemno nastrúhanú kapustu, ktorú podlejeme cca 100 ml vody
- kapustu dochutíme cukrom, rascou, soľou a korením
- dusíme pod pokrievkou cca 15 minút
- medzitým na panvici zohrejeme olej a orestujeme na plátky nakrájané tofu, ktoré tiež môžeme posypať korením
- restujeme cca. 5 min
- podávať môžeme samostatne alebo s lokšami či knedľou

viac zaujímavých receptov nájdete na mojom blogu https://inspiraciezkuchyne.blogspot.com/