Červená kapusta a selén + recepty

Autor: Michaela Weinštuková | 22.11.2018 o 9:22 | (upravené 22.11.2018 o 9:28) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  195x

Červená kapusta obsahuje množstvo výživných látok a je aj veľmi chutná. Pozrieme sa čo všetko obsahuje a ako ju môžeme využiť v kuchyni.

Červená kapusta obsahuje enzým dijodinázu, ktorý aktivizuje funkciu štítnej žľazy. Nájdeme v nej veľa niacínu (vitamín B5), kyselinu listovú, vitamín C a zinok. Samozrejme nechýba vláknina, ktorá naviaže vodu a s ňou aj jedy a tuky, odstráni tráviace problémy aj zápchu. Obsahuje glukozinoláty chrániace pred rakovinou a podporujúce pečeň v detoxikácii, fenoly s antioxidačným účinkom, veľa vitamínov a minerálov. Ľudia, ktorí jedia kapustu aspoň 2 – krát týždenne, majú o 40 – 60 % nižšie riziko rakoviny oproti tým, ktorí kapustu nejedia takmer vôbec. Kapusta je mimoriadne účinná najmä v prevencii rakoviny prsníka a hrubého čreva. 

Biela kapusta obsahuje asi 10 – krát viac vápnika ako červená. Červená kapusta obsahuje asi 2 – krát viac vitamínu C a 4 – krát viac polyfenolov ako zelená. Ale hlavne, červená kapusta v sebe ukrýva selén.

Selén je esenciálny stopový prvok, ktorý má pre ľudský organizmus značný význam. Vo forme selénoproteinov pôsobí ako antioxidant chrániaci pred účinkami voľných radikálov a zvyšuje činnosť imunitného systému. Súčasne sa podieľa na tvorbe enzýmu glutathoinperoxidáza, ktorý je nutný pre metabolizmus tukov. Selén priaznivo ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy a pečene, zvyšuje plodnosť, podporuje tvorbu testosterónu a môže znižovať riziko rakoviny prostaty. Dostatočné množstvo selénu v organizme tiež priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie horčíku z potravín. Selén je tiež dôležitý pre obnovu buniek kože a vlasov a tie potom pomalšie starnú, takže ak si chcete dlhšie udržať mladosť, nemali by ste zabúdať na dopĺňanie selénu.

Selén by mali doplňovať aj muži hlavne v súvislosti s ejakuláciou. S každým výronom semena prichádzajú aj o zásoby selénu, a preto je vhodné ho dopĺňať. Okrem červenej kapusty sú dobrým zdrojom selénu aj brazílske (para) orechy (3 – 5 kusov obsahuje dennú dávku), obilniny a celozrnné výrobky, slnečnicové a tekvicové semená, ryby a morské živočíchy, cesnak, huby, inaktívne pivovarské kvasnice (Tebi droždie, pangamín).

Kapustová polievka s brusnicami

Suroviny: 
  • 200 g brusníc alebo kompót
  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 2 vajcia
  • 200 g kyslej smotany (ryžová na varenie)
  • cukor, soľ, ocot a korenie na dochutenie
Postup:
  • brusnice povaríme vo vode až kým popraskajú a potom ich prepasírujeme 
  • kompót nemusíme predvárať 
  • kapustu nakrájame na drobno a dáme variť 
  • pridáme brusnice a varíme do mäkka 
  • mimo oheň vmiešame rozšľahané vajcia a smotanu
  • necháme prevrieť a odstavíme
  • potom polievku dochutíme tak, aby mala sladko kyslú chuť 

Dusená kapusta s údeným tofu

Ingrediencie:

  • 1 kg červenej kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • olej
  • ružová soľ
  • štipka bieleho korenia
  • 300 g údeného tofu

Postup:

  • cibuľu nakrájame nadrobno a vo väčšom hrnci orestujeme na oleji
  • pridáme najemno nastrúhanú kapustu, ktorú podlejeme cca 100 ml vody
  • kapustu dochutíme cukrom, rascou, soľou a korením
  • dusíme pod pokrievkou cca 15 minút
  • medzitým na panvici zohrejeme olej a orestujeme na plátky nakrájané tofu, ktoré tiež môžeme posypať korením
  • restujeme cca. 5 min
  • podávať môžeme samostatne alebo s lokšami či knedľou

viac zaujímavých receptov nájdete na mojom blogu https://inspiraciezkuchyne.blogspot.com/

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Píše Marek Maďarič

Upratovačka nevycestovala, minister zostal (píše Marek Maďarič)

Ak minister Lajčák potreboval garancie, aby zostal v pozícii ministra, mal si ich pýtať aj od poslanca Marčeka.

SVET

Delegáti krajín v Marrakéši prijali Globálny pakt OSN

Na konferencií OSN sa v pondelok stretli zástupcovia z približne 150 krajín.


Už ste čítali?