Prospešná brokolica + recepty

Autor: Michaela Weinštuková | 9.7.2018 o 13:22 | Karma článku: 1,55 | Prečítané:  438x

Brokolica sa v slovenskej kuchyni presadila až počas 90. rokov minulého storočia. No ani po takmer 30tich rokoch jej stále nedávame dostatok miesta v našich jedálničkoch.

Brokolica pravdepodobne pochádza z oblasti Stredomoria a jej najväčším pestovateľom a exportérom je Taliansko. Je to veľmi chutná ale aj zdravá potravina. Obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok ako sú vitamíny C, B6, B12, E a beta-karotén. Okrem toho je bohatá na kyselinu listovú, riboflavín, draslík, vápnik, železo a selén. Pretože z 90% ju tvorí voda a neobsahuje takmer žiadne sacharidy je aj veľmi nízkokalorická a vhodná pri chudnutí. Podľa diétológov sa zaraďuje medzi najhodnotnejšie zeleniny ako životabudič a elixír mladosti.

Brokolica pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva a celkovo zlepšuje trávenie. Zrýchľuje metabolizmus bielkovín a sacharidov. Posilňuje cievy, srdce a krvný obeh, podporuje krvotvorbu a je prevenciou proti mŕtvici. Chráni pred infekčnými ochoreniami, posilňuje imunitný systém a odbúrava nervozitu, poruchy spánku a zmierňuje menštruačné bolesti.

Naše prospešné črevné baktérie brokolicu milujú. Sója, strukoviny ale aj brokolica obsahujú látku daidzeín, z ktorej si črevné baktérie vyrobia equol. Je to mimoriadne silný a významný spojenec nášho zdravia, pretože znižuje riziko rakoviny prsníka a prostaty, potláča príznaky menopauzy, znižuje riziko osteoporózy, aterosklerózy, a iných kardiovaskulárnych ochorení. Bez črevných baktérií by sme equol nemali - nemáme totiž potrebné enzýmy.

Správne uvariť brokolicu je dôležité. Nemala by sa prevariť, inak sa stráca chuť a vitamíny. Preto sa doporučuje ju pripravovať na pare 5 minút. Ak ju varíme vo vode, tak len ľahko pri teplote 60-70°C do 10 minút.  Pred úpravou ju nezabudnite umyť a oddeliť stonky od ružičiek.

Ďalej si môžete pozrieť dva recepty na rýchle brokolicové polievky.

Jemná krémová brokolicová polievka s krutónmi

Čo potrebujeme?

  • 1 brokolicu
  • 250 g rastlinnej smotany
  • chlieb na krutóny
  • soľ + mleté čierne korenie
  • 1 lyžička cukru
  • 1,5 l vody
Ako postupujeme?
  • brokolicu zbavíme stonky a nakrájame na kúsky
  • do vody pridáme soľ a brokolicu varíme cca. 10 minút
  • niekoľko uvarených kúskov brokolice si odložíme bokom 
  • tyčovým ponorným mixérom rozmixujeme brokolicu uvarenú vo vode
  • pridáme rastlinnú smotanu a vymyxujeme do hladkého krému
  • dochutíme korením a cukrom a dobre premiešame
  • na panvici si opečieme nasucho alebo s trochou oleja na kúsky nakrájaný chlieb
  • brokolicový krém podávame ozdobený krutónmi a kúskami brokolice 

Brokolicová polievka s kozím syrom

Čo potrebujeme?

  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 900 g brokolice
  • štipka strúhaného muškátového oriešku
  • 1 l vody
  • 600 ml rastlinného mlieka
  • 100 g kozieho syra
  • soľ a korenie
 Ako postupujeme?
  • cibuľku nakrájame na drobno a opečieme na oleji
  • brokolicu nakrájame na ružičky a restujeme spolu s cibuľkou
  • posypeme muškátovým orieškom a zalejeme vodou a mliekom
  • varíme 10 minút pod pokrievkou 
  • dochutíme soľou a korením 
  • vyberieme niekoľko ružičiek a odložíme ich zvlášť
  • zvyšok polievky rozmixujeme ponorným mixérom
  • podávame s kozím syrom a ružičkami brokolice 
 
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty z MS 2018 vo futbale.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.


Už ste čítali?